När jag växte upp fanns det inga ramper där jag bodde. Vi fick bygga dom själva. Men jag är tacksam för det då jag fick lära mig en hel del. Den dagen jag köper ett hus så vet jag hur jag ska bygga en miniramp som är perfekt för mig. Så här byggde jag en miniramp för ett tag sen i Halmstad med minimal budget.
Jag har aldrig gått en snickarutbildning eller byggt efter en ritning. Är du inte en skateboardåkare som byggt ramper förr så vill jag påpeka att det är svårare än man tror om man själv inte åker något. Så har du fått i uppdrag av någon att bygga en ramp utan dessa kunskaper så se till att varenda steg godkänns av en erfaren skateboardåkare. Vi har sett allt för många felbyggda miniramper genom tiderna som är byggda av hobbysnickare som aldrig stått på en skateboard. Det sista jag vill med denna artikel är att någon tolkar dom fel och bygger en miniramp som är värdelös at skata i. Nej, denna artikel är tillägnad alla skateboardåkare som är sugna på att bygga en miniramp utan allt för komplicerade ritningar.
Ekonomi och placering
En miniramp kan man bygga på många olika sätt och därefter kan det kosta allt från billigt till tokdyrt. Rampen jag byggt här är en mini som vi byggde i Halmstad skateboardklubbs lokaler. Vi fick tag i coping och alla reglar gratis och jag tror denna miniramp kostade oss ca 4000:- i övrigt material.
Sen är ju frågan var rampen ska stå. Då vi byggde denna miniramp inomhus så kunde vi välja billigare material. Ska minirampen stå utanför så kan du inte använda masonit, utan du får använda viraplywood och impregnera rampen. Sen är det alltid bra att ha pressening över rampen när man inte åker på den.
Mått på rampen
För det första så ska man bestämma sig för hur hög minirampen ska vara. Vill du kunna göra airs eller vill du göra kanttrick? Här valde vi att bygga den 110 cm hög. Senare så kapade vi ner den till 90 cm då vi ville skata mer kanttrick på den. Men sen så beror det ju lite på också hur snabb och tight transition man vill ha. 200 cm radie valde vi till denna miniramp då vi hade byggt en quarterpipe innan som var populär att skata på och hade denna radie. Här måste du vara medveten om att dessa två element påverkar varandra väldigt mycket på hur minirampen kommer vara att skata. Det lättaste för mig var att rita ut böjen på en plywoodskiva och sen se med ögonmått om böjen skulle bli skön eller inte. Bredden på minirampen bör inte vara under tre plattor. Ju bredare, desto skönare och bättre. Men ibland har man inte alltid möjlighet till att bygga hur stort som helst. Vår miniramp blev fyra meter bred, vilket känns som i minsta laget.
Rita ut böjen
Ska du ha en 200 cm radie på din transition så ser du till att ha ett snöre som är 200 cm långt. Egentligen är inte ett snöre alls bra då det är elastiskt. Så gör inte som vi gjorde, utan ta en planka istället och fäst en penna i ena änden. Se bild 1 för att förstå hur du ska rita den. Såga sen ut första böjen med en sticksåg och märk den som mall. Sen använder du den första böjen till att rita ut dom andra böjarna (se bild 2).
Böjarna är färdiga
Lägg märke till att vi lämnat en decimeter lång del för dropphyllan på våra färdigutsågade böjjar. Jag föredrar att bygga så här då det blir lättare med copingen senare.
Dags att sätta ihop rampen
Reglarna som ska hålla våra utsågade böjjar kan du såga ut till ca en meters längd eller mindre. Ju mindre, desto stabilare. Jag använder träskruv och en skruvdragare så att det går snabbt och smidigt. Dessutom är det lättare att skruva isär rampen om man sen vill bygga om rampen eller flytta den. Använd inte för liten skruv bara. Ett annat sätt man kan göra är att såga ut små klossar och skruva fast dom längs böjen för att dom sedan ska stödja långa reglar som man sägger över hela rampen. Vi hade dock inget val denna gång då reglarna vi fick tag i inte var längre än en meter.
Reglar
Reglarna ska vara 2″ x 4″. Inte mindre, för då blir rampen instabil och reglarna kan knäckas. Ju tätare du sätter ihop dom desto bättre och stabilare ramp får du.
Håll det jämnt
Vi använde en kloss för att se till att reglarna hamnade jämnt och rätt när rampen skruvades ihop (se bild 5). Annars är risken att du får lite skev ramp.
Ju fler vi är tillsammans
När du fått ihop några reglar, så sätt dit nästa böj och börja med den. För om du sätter dit alla reglar på en gång så blir det lite tungt och flytta rampen sen. Fast det beror ju på hur du bygger också.
Rak som en banan
Det blir lite klurigt att skruva reglar som ska ligga på samma nivå. Du behöver det dock för att copingen ska få bra stöd sen. Vi skruvade från sidan och det funkar bra (se Bild 7).
Nu börjar det likna något
Skruva ihop den så här (se bild 8) och gör andra sidans böjjar också.
Botten är nådd
Vi ska ju ha en botten också. Du kan använda samma princip som till böjarna (bild 9). Botten bestämde vi oss för att köra 3 meter lång och det är lite smaksak. Men dom flesta verkar föredra denna längd. Det bästa du kan göra är att nästa gång du kör i en miniramp som du gillar så tar du med dig måttbandet.
Nu börjar det likna något
När du har skruvat ihop alla delar så sätt dom på plats (se bild 10). Nu ser du också om rampen känns rätt eller om du kanske ska ha längre flatbotten. Gör dina ändringar nu. Sen blir det lite jobbigare.
Coping
Copingen är en viktig del av en miniramp (se bild 11). Om den är i fel storlek så påverkar den rampen mycket. Själv föredrar jag att ha 55mm i diameter stor coping. Galvad stål funger bra både inom- och utomhus och är mycket billigare än rostfri. Men ska du bygga en ramp i betong så väljs oftast rostfritt. Då gäller det att ta reda på rätt typ så att den också glider. Själv är jag ingen expert på sånt här utan det fixade min copingdealare.
Gör hål
Copingen ska sitta fast i rampen. Det fixar du bäst med att skruva fast den i rampen. För att skruva fast den så borrar du hål rakt genom den (Se bild 12). På ena sidan gör du ett större hål för skruvens huvud ska gå genom lätt. Och den andra hålet lite mindre så att skruvens huvud inte går igenom. Du kan ha ca 1 meter mellan varje skruv på copingen så kommer den sitta fast bra.
Placera copingen
Copingen ska vara i symfoni med resten av rampen. Se till att åkytan, copingen och drophyllan passar ihop innan du skruvar fast copingen. Vissa gillar mer utstickande copingen än andra. Många föredrar att copingen sticker ut mer mot drophyllan än mot åkytan. På bilderna kommer ni se vad jag föredrar. Använd små utsågade bitar från åkytan som du tänkt att skruva fast. I detta fallet så hade vi en plywoodskiva och en masonit som åkyta (Jag rekommenderar dock minst två lager plywood. Gör inte som vi gjorde här!).
Screw the coping
Nu är det dags att skruva fast copingen. Använd en mejsel som är magnetisk av sig så blir du inte så frustrerad över att det lätt går och tappa skruven. På bilden (bild 14) ser du också att vi pallat upp copingen på masonitbitar. Bry dig inte om det. Det är vi som klantat oss och inte byggt minirampen på ett jämnt golv. Det är viktigt att du bygger rampen på ett jämnt underlag.
På med plattorna
För att rampen ska bli åkklar så sätter vi på plattorna nu (se bild 15). Gör återigen inte som oss och köp 12mm tjocka plywoodskivor. Dom går inte att böja om din transition är tight. Vi fick såga ut dom på längden och sen lägga dom snett. Det funkade ändå inget bra då det sviktade mellan skarvarna och översta masonitlagret gick sönder. Fast iden med att lägga plattorna snett är inte dum om du gör det på yttersta lagret. Det du ska köpa är 9mm plywood och minst två lager. Är rampen inomhus så kan man lägga på ett lager masonit också. Är rampen utomhus så ska det översta lagret vara mörk plyfa. Gärna räfflad på ovansidan (och du lägger då den räfflade sidan upp så du har den som åkyta). Viktigt att när du lägger första lagret med plywood är att alla skarvar måste ha stöd underinfrån en regel. Annars kommer du få en ramp med problem där skarvarna sjunker in och förstör första lagret.
Drophyllan
Själva dropphyllan går vi inte närmare på hur man bygger. Använd lastpallar eller 2×4 för att få en stadig grund. Lägg på ett lager plywood som möter copingen perfekt. Du har givetvis mätt upp detta innan som vi visade på bild 13.
Färdig!
När du lagt på alla plattor så är den färdig och köras. Ta dit lite musik och bjud in alla polare till en skön session.
Jag hoppas denna guide hjälper dig på traven när du ska bygga din första miniramp. Lycka till med rampbyggandet!